Stiati ca ... mari personalitati au fost analizate din punct de vedere temperamental si s-au descoperit urmatoarele:

  • Colerici : Ion Luca Caragiale, Liviu Rebreanu, Voltaire si Beethoven
  • Melancolici  Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Alexandru Vlahuta
  • Flegmatici : Mihail Sadoveanu
  • Sangvinici : Vasile Alecsandri, George Cosbuc, George Enescu si Nicolae Grigorescu ("Psihologia pe intelesul tuturor", Tiberiu Buzdugan, 2006)

 


 

Stiati ca ... somnul copiilor este influentat de temperament?

"Trebuie sa vedem din timp daca temperamentul copilului nostru este unul bland sau agitat si sa fim atenti sa nu incercam, sa ii culcam doar pentru ca vrem noi sau pentru ca asa trebuie". (sursa: www.La-Psiholog.ro )

 


Stiati ca ... data de nastere va poate afecta temperamentul?

Un studiu recent arata faptul ca anotimpul in care esti nascut ar influenta temperamentul tau si stilul in care abordezi viata. Astfel, cei nascuti vara ar putea fi mai generosi, mai calzi si iubitori, iar cei nascuti iarna ar putea fi mai reci, mai indiferenti si mai nervosi.(sursa: www.garbo.ro )


Stiati ca ... temperamentul este tradat si de culoarea ochilor?

Un studiu arata faptul ca posesorul ochilor albastri poate fi un tip melancolic si timid din fire, romantic si un fidel iubit. Posesorul ochilor verzi ar putea fi un tip flegmatic, echilibrat, tolerant care atrage privirile prin felul sau de a fi misterios tacut si calculat. Posesorul ochilor caprui ar putea fi un tip sangvinic energic, descurcaret si mereu perfectionist in ceea ce face el, iar posesorul ochilor negri ar putea fi un tip coleric, energic, preocupat intotdeauna de ceva anume, care isi consuma energia constant.(sursa: www.CrinaPopa.wordpress.com )




Stiati ca … exista teorii care explica manifestarile temperamentale prin modul de functionare a glandelor cu secretie interna?

Potrivit acestor teorii, se considera ca hiposecretia gladei tiroide ar da manifestari de incetineala in miscari, iar hipersecretia ei ar conduce la iritabilitate, la nervozitate. (sursa: Memorator de psihologie pentru clasa a X-a, Maria Halmaghi, Bucuresti, 2012)